İşte bu yüzden aynı suyu ikinci kez kaynatmamalısınız?

İnsanlar suyu yemek pişirmek ve içmek için kullanmak amacıyla kaynatmayı icat ettiler. Bunun temel nedeni ham suda sıklıkla bulunan mikrop ve bakterilerden kurtulmaktır. Aslında zararlı maddelerin çoğu gerçekten yüksek sıcaklığın etkisi altında ölür. Ancak 100 santigrat derece sıcaklığa ulaştıktan sonra suda bir şeyler olur:

Kaynar su ve oksijen molekülleri sırasında buharlaşır; her su bazı yabancı maddeler içerir ve bunlar özellikle tuz olmak üzere 100 derece sıcaklıkta hiçbir yere gitmez. Ancak su atomları daha az olduğundan konsantrasyonları artar;
Su molekülleri ayrıca 100 derece sıcaklığa dayanıklı ağır kimyasal elementler olan hidrojen izotoplarını da içerir, dibe çöktüğü için sıvıya “yük” getirir.

Aynı suyu iki kez kaynatmak mümkün mü?

Bakteriler ilk kaynatmadan sonra çoktan ölmüştür, bu nedenle bunu ikinci kez yapmanız kesinlikle tavsiye edilmez. Tekrarlanan ısıl işlemlere gerek yoktur.
Kaynamış suyun tadı yoktur, bu nedenle ikinci veya üçüncü kez kaynatıldığında çok tatsız hale gelir.
Üstelik uzmanlar, tekrar tekrar kaynatmanın suyu basitçe “öldürdüğünü” iddia ediliyor. Sonuçta, bu prosedür sırasında, kimya açısından H2O molekülünün kendisini parçalayan oksijen buharlaşır. Bu nedenle böyle bir içeceğin başka bir adı ortaya çıktı :”ölü su”.

Kaynatma sonrasında tuzlar hala kalır, ancak her seferinde su ve oksijen ayrılır, dolayısıyla tuz konsantrasyonu giderek artar. Vücudumuz bunu hissetmese de sağlık açısından pek iyi değildir.
Kural olarak klorlu suyu kaynatıyoruz ve 100 santigrat derece sıcaklıkta organik maddelerle reaksiyona giriyor. Sonuç olarak, kanserojenler oluşur ve çoğu zaman kaynatma yalnızca konsantrasyonlarını artırır. Bu tür maddeler insanlar için son derece istenmeyen bir durumdur çünkü çeşitli kanser türlerine neden olurlar.
Genel olarak kaynamış su pek faydalı değildir ve tekrar tekrar işlenmesi onu daha da zararlı hale getirir. Bu nedenle birkaç önemli kurala uymanız gerekir. Öncelikle eski sıvıya eklemeden her seferinde kaynatmak için taze su dökün. Ayrıca suyu kaynatmadan önce birkaç saat bekletin.